Hoe start ik?

Onderzoek de haalbaarheid via business plan

Een businessplan opstellen wanneer u een zaak start is belangrijk. Dit plan is de leidraad voor alle volgende stappen.

Een businessplan verplicht?

U bent niet verplicht om een businessplan op te stellen. Maar zodra u een lening of subsidies wil aanvragen, doet u het beter wel. Banken of andere investeerders zullen pas met u rond de tafel gaan zitten als u een gefundeerd businessplan kan voorleggen.

Wat moet er in uw businessplan?

Een gefundeerd businessplan omvat zes elementen:


 

Een ‘business model canvas’ als basis

Een steeds populairdere methode om uw businessplan op te stellen is het ‘business model canvas’. Dit praktische model omvat negen bouwstenen, onderling verbonden, waarrond u business kan opbouwen. Het voordeel van dit startpunt is dat u het kan blijven gebruiken, ook als uw plan verandert onder invloed van nieuwe inzichten, advies of veranderde omstandigheden. Het business model canvas is een eerste stap in het uitwerken van een businessplan, maar volstaat niet om financiering los te krijgen bij banken of kapitaalverstrekkers. Daarvoor hebt u nog steeds een volledig uitgebouwd businessplan nodig. Lees meer over het business model canvas.

Stel uw financieel plan op

Met een financieel plan laat u in cijfers zien dat uw zaak kans van slagen heeft. U zoekt antwoorden op vragen als:

  • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn plannen te realiseren?
  • Welke kosten en opbrengsten verwacht ik?
  • Welke investering moet ik doen?
  • Zijn mijn plannen financieel haalbaar en zullen ze mijn zaak rendabel(er) maken?

Met uw financieel plan en uw businessplan brengt u informatie over uw onderneming en over de markt bij elkaar om inzicht te verwerven in de praktische en financiële haalbaarheid van uw zaak.


Op zoek naar kapitaal

Op zoek naar kapitaal om uw zaak te kunnen opstarten en beheren? Dan hebt u verschillende opties. U kan geld lenen bij financiële instellingen of private ondernemingen, maar er bestaan ook allerlei steunmaatregelen en subsidies waarop u misschien recht hebt.


Tools en hulp van een expert

Als ondernemer kan u niet van alles op de hoogte zijn. Gebruik daarom de juiste tools en laat u begeleiden door de juiste experten.

A-profiel voor ondernemers

Na de start van uw onderneming, kan u een A-profiel aanmaken. Deze tool biedt u een status van al uw aanvragen bij de stad. Hier vindt u alle aanvraagformulieren voor ondernemers gebundeld per thema, per sector en per type reglement.

Tool en info over haalbaarheid van uw project

  • Agentschap Innoveren & Ondernemen ontwikkelde een tool waarmee u de haalbaarheid van uw project kan onderzoeken. In de brochure (.pdf) vindt u hierover meer informatie.
     
  • Ook Unizo helpt u op weg met een startsimulator. Daarmee kan u gratis uw ondernemingsplan en financieel plan uitwerken.

Boekhouder

Overweeg een boekhouder in te schakelen. Zijn of haar specifieke kennis zorgt ervoor dat u helemaal in orde bent met de wetgeving, zodat u al uw aandacht kan richten op uw onderneming.

Delen

Thema's